fredag den 29. juli 2011

Hjemmelavet is - Holdbarhed

Hvor længe kan sådan en hjemmelavet is så holde sig? Altså, der kommer jo ikke til at gro mug på en eller noget i den stil, når den er frosset, men hjemmelavet is har én ret slem fjende - iskrystaller.
Og det er faktisk iskrystaller der er med til at forringe holdbarheden på hjemmelavet is, for hver gang isen bliver taget ud fra fryseren begynder den at tø, vandet trækker sig en smule sammen og dermed begynder vandmolekylerne i isen at bevæge sig opad.
Det betyder, at når vandet når så bliver frossent igen udvider vandmolekylerne sig 10% og det er i denne proces at der dannes iskrystaller i din is.

Så derfor kan man sige, at jo sjældnere man tager isen ud af fryseren, des længere kan den holde. Men hjemmelavet is smager bedst når det er frisklavet, så derfor ville jeg altid lave isen når jeg skulle bruge den i stedet for at lave den på forhånd - og med en ismaskine tager det jo heller ikke lang tid at servere en portion frisklavet is!

Har du ikke en ismaskine? Den italienske webshop LaGondola sælger mange forskellige ismaskiner til hjemmebrug - og så har de den fordel at maskinerne er betydeligt billige end dem man kan købe herhjemme, og så har de super hurtig levering! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar