tirsdag den 26. juli 2011

Isvarianter

Helt grundlæggende findes der tre varianter af is: flødeis (parfait), gelato og sorbet.

Flødeis / Parfait er en is lavet på fløde, æggeblommer og sukker. Dette er en luftig is, da fløden normalt piskes i en eller anden grad. Den indeholder et sted mellem 200-280kcal per 100 g.

Gelato, også kendt som ægte italiensk is er en blød og cremet is med rigtig god og kraftig smag. Gelato er en meget tung og kompakt is, da der stort set intet luft er pumpet ind i den, modsat parfit'en. Derfor vejer en liter gelato også ca. 800-900 gram. Isen er oftest lavet med mælk, æggeblommer og sukker. Fordi der ikke er nogen fløde is, er den noget mere kalorielet end flødeis.
Kalorieindholdet i en gelato er normalt mellem 140-190 kcal per 100 g.

Sorbet'en er en frugt is, hvis frugt indhold min. skal være 25 procent (der skan sagtens være langt over 50% frugt). Laves oftest på en sukkerlage, friske frugter og en marengsblanding af æggehvider og flormelis. En anden form for sorbet er sherbet, hvor vandet er erstattet med mælk, fløde eller youghurt.
Kalorieindholdet i sorbet is er cirka 80-120 kcal per 100 g.

Derudover findes der også yoghurt is, som minder meget om gelato'en, da mælken i gelatoen oftest bliver udskiftet med yoghurt. Yderligere kan man også laves mascarpone is - denne indeholder normalt sukker og mælk, men ingen former for æg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar